Programi

Natjecateljski program

Osnovna sportska aktivnost kluba je stvaranje kvalitetnih i vrhunskih plivača u etapama koje su programski definirane u ovisnosti o uzrasnoj i kvalitetnoj dobi plivača. Tehnologija stvaranja takvih plivača sastoji se od razvojnih trenažnih faza - programa:

FAZA BAZIČNOG PROGRAMA TRENINGA

Nakon procesa plivačke sportske škole koji traje tri do četiri godine djeca koja su biološki zrela i prošla su program plivačke sportske škole i naučila četiri tehnike plivanja, nakon prirodnog odustajanja i selekcije nastavljaju u programskoj fazi bazičnog treninga. Cilj bazičnog treninga je usavršavanje i specijalizacija po tehnikama i dužinama dionica, te povećanje funkcionalnih sposobnosti kroz individualni pristup treningu. Takav sustavni rad osigurava postizanje vrhunskih plivačkih rezultata u kasnoj, optimalnoj plivačkoj dobi.

FAZA KLUPSKOG PROGRAMA TRENINGA

Po završetku bazične faze kada su polaznici stekli starosnu dob osnove i zadovoljavajući nivo trenažnih sposobnosti, te stekli zadovoljavajuću tehniku i specijalizirali se za tehnike i dionice, nastavljaju s programima koji su primjereni dobi i sportskom nivou klupskih ili vrhunskih plivača. Cilj je primjenom individualnih planova u programu osigurati i zadovoljiti motivacijske nivoe svakog sudionika trenažnog postupka tako da svaka individua postigne maksimalne rezultate u ovisnosti o stvarno procijenjenim predispozicijama.

FAZA VRHUNSKOG PROGRAMA PLIVAČKOG TRENINGA

Nakon selekcije po antropološkim i rezultatskim pokazateljima, nadareni pojedinci koji posjeduju visoke motivacijske sposobnosti, opredjeljuju se vlastitom voljom za rad u segmentu vrhunskog plivačkog stvaralaštva, koji traje tako dugo dok sudionik postiže visoke sportske domete.

Po postizanju vrhunskih plivačkih dometa, valja održati visoki sportski nivo što je moguće duže.

 

Rekreativno plivanje Program za djecu od 9 do 17 godina starosti koji su se odlučili na rekreativno bavljenje plivanjem. Cilj programa je usvajanje i usavršavanje vještine plivanja, utjecaj na psihosocijalni rast i razvoj, utjecaj na kvalitetniji i zdraviji život, a ponajprije osvješćivanje vrijednosti plivanja i bavljenja sportom općenito. Kao terapija preporuča se djeci s problemima kralježnice, ravnih stopala ali i koordinacije. Također, plivanje se preporuča djeci s astmom jer se plivanjem jačaju  plućni mišići.

  

Obuka neplivača Program prilagođen djeci neplivačima od 6 do 8 godina starosti, koji kroz  igru i treninge prilagođene njihovoj dobi usvajaju osnovne plivačke vještine. Cilj ovog programa je usmjeravanje djece u plivački sport kroz igru, pozitivan utjecaj na psiho-fizički razvoj djeteta te ravnomjerno jačanje cijele muskulature kao i kardio-vaskularnog sustava. Program se provodi periodično.