POVIJEST PLIVANJA U OSIJEKU

Oduvijek su gradske vlasti zabranjivale slobodno kupanje u rijeci Dravi. Isticali su da je pogubeljno posebice za one koji nisu znali plivati. Da bi se Osječani mogli u ljetnim danima koristiti rijekom Dravom za kupanje, zabavu i druge ugode, izgrađena su od početka 19. stoljeća brojna kupališta na dravskoj obali. Prvo javno kupalište sagrađeno je 1839. godine kada je osnovano i Riječno kupališno dioničko društvo (Strom-bad-Actien-Gesellschaft-Esseg). Kupalište je bilo smješteno na splavi kod Pukovnijskog vrta između Gornjega grada i Tvrđe. Imalo je 6 kabina. Svečano je otvoreno 15. srpnja 1836. godine. U svojstvu dioničara upisalo se odmah 80 građana. Društvo je djelovalo do 29. studenoga 1837. godine. Prvi upravitelj bio je Franjo Majer.

Postupno se i u drugim dijelovima grada grade kupališta. Garnizonsko kupalište na desnoj obali Drave uz Vodena vrata u Tvrđi otvoreno je 1864. godine. Prvo donjogradsko kupalište proradilo je 28. lipnja 1869. godine kada je Gradsko poglavarstvo odobrilo Gliši Argirovići i Ferdinandu Sedlakoviću , dioničarima Donjogradske plivaonice i kupaonice, mjesto za novosagrađeno kupalište na desnoj obali rijeke Drave. Donjogradsko kupalište nije smetalo sitnom brodarenju, parobrodima niti vodenicama.

Početkom 20. stoljeća Osječani su se, pored navedenih kupališta, u vrućim ljetnim danima mogli osvježiti u rijeci Dravi i na kupalištima na desnoj, osječkoj strani i to: u gornjogradskom Schwanerovu kupalištu izgrađenom 1924. godine i Inhofom u Donjem gradu otvorenom 1925. godine , te na lijevoj baranjskoj strani od 1922. godine u kupalištu Goli-bar kod Kiš-Darde (Tvrđavice) i u Močkovićevu kupalištu kod Podravlja, naspram Donjega grada, otvorenom 1923. godine. Sva kupališta imala su zajedničke osobine i to: vrlo mnogo mladih djevojaka, vrlo lijepoga stasa i još više dosadnih komaraca i muha.

Pored privatnih kupališta ljeti je cijela lijeva obala rijeke Drave predstavljala veliku plažu. Jedno od najpopularnijih slobodnih kupališta popularno je nazvano Šang-haj, s pjeskovitim, plitkim terenima u vodi, zelenilom i gustom šumom (obala uzvodno od ZOO-vrta).

 

PRVI PLIVAČKI KLUBOVI

Prvo organizirano plivačko društvo u Osijeku osnovano je 21. veljače 1870. godine pod nazivom Plivaoničko društvo u Donjem gradu. Pravila ovoga društva potvrdila je Zemaljska vlada u Zagrebu 27. ožujka iste godine. Međutim, u narednim godinama Društvo ne djeluje radi plivača, nego zbog plivaonice pa je 1904. godine promijenilo naziv u Dioničko društvo za izgradnju plivaonice sa kupatilima. Stoga od sportskog društva postaje trgovačko.

Plivački klub Crni plivači osnovano je u gradu 1920. godine i brojilo je 12 članova. Klub je 1921. godine imao već 50 članova. Vlastite kabine posjedovao je u Garnizonskom kupalištu. Članovi društva su 29. rujna 1922. godine priredili promidžbeno plivačko natjecanje u Garnizonskom kupalištu. Natjecalo se u disciplinama štafeta 3x32 metara za muškarce slobodnim stilom, plivanje za žene 32m slobodni stil, plivanje za vojnike 32m slobodni stil, plivanje mladeži na 32m, plivanje za muškarce iznad 35 godina, plivanje za žene i  muškarce(odvojeno) na 400m, skakanje sa zaletom na glavu u rijeku Dravu muškaraca i žena, plivanje muškaraca protiv struje 32m i plivanje uzvodno 32m. Natjecanje je organizirano prema pravilima tadašnjeg državnog plivačkog saveza. Članovi Crnoga plivača Fischer i Altgajer preplivali su 1923. godine prugu Osijek-Aljmaš. Klub je djelovao do 1924. godine.

FD Sloga osnovalo je u 1946. godini svoju prvu plivačku selekciju. Glavni poticaj dali su Ivica Pepić, Danilo Kristan, inž. Ivo Skarpa, Zoran Vidović, Ante Križan, Josip Bem, Matija Pepić, Vjenceslav Miler, Ernest Pilicar, Mirko Svoboda i Dragutin Binder. Plivački odbor je 18. ožujka 1946. godine pozvao osječka FD a Udarnik, jedinstvo, Slogu i Grafičar da pošalju po dva člana kako bi se ovaj odbor mogao konstituirati. Gotovo istovremeno osnovana je i plivačka OFD Udarnik. Prvo sportsko plivalište u Zimskoj luci svečano je 12. svibnja 1946. godine otvorio dr. Ivo Karner, predsjednik FD Sloga. Plivalište je izgradila slogina plivačka sekcija u Zimskoj luci. U sklopu svečanosti organizirano je pred oko 1000 gledatelja plivačko natjecanje u plivačkim disciplinama 50m slobodno i prsno u muškoj i ženskoj konkurenciji.                                                     

Plivači FD Sloga plivali su i dvije štafete u dužini od 4x50m. Kao posljednja točka programa odigrana je i vaterpolo utakmica između plivačke i veslačke sekcije FD Sloga. Pobjednici su bili plivači, a rezultat je bio 6:1.

FD Tipograf osnovalo je 24. svibnja 1946. godine plivačku sekciju. Na plivalištu u Zimskoj luci plivači FD Sloga ugostili su 26. svibnja iste godine plivače iz Vinkovaca. Prilikom otvaranja drugoga plivališta u Zimskoj luci OFD Udarnik organizirao je 8. lipnja 1946. godine veliko promidžbeno  plivanje plivača Sloge i Udarnika. Poslije plivanja odigrana je međuklupska vaterpolo utakmica. Plivači FD Sloga ugostili su 16. lipnja plivače istoimenog kluba iz Vinkovaca. U ovom prvom međugradskom klupskom natjecanju plivalo se u svim disciplinama. Na koncu je za bodove odigrana i vaterpolo utakmica. Ovo natjecanje predstavljalo je zanimljivost i u tome što je to bilo prvo noćno plivačko natjecanje u gradu koje je počelo u 20.30 sati. Pobjedu su odnijeli domaći plivači rezultatom 62:45. Prvi trening na Sloginom plivalištu plivači Tipografa imali su 20. lipnja iste godine.

U Zimskoj luci održano je 29. lipnja 1946. godine drugo noćno plivačko natjecanje između domaće Sloge i somborskoga Radnikačkoga. Natjecanje je završilo pobjedom Osječana kao i kasnije odigrana vaterpolo utakmica. Ova sportska priredba održana je pred oko 2500 gledatelja. Natjecalo se u disciplinama 50m slobodno za žene, 100m slobodno za muškarce , mješovita štafeta 3x50m za muškarce, te 4x50m slobodno za žene i 5x50m slobodno za muškarce. Plivači osječkoga FD Sloga gostovali su prvi puta 3. srpnja 1946. godine u Vinkovcima. Nakon zanimljivih nastupa, gotovo u svim disciplinama Osječani su izgubili rezultatom 52:56.

Sredinom srpnja iste godine započelo je prvenstvo u plivanju i vaterpolu NR Hrvatske. U prvenstvu su sudjelovala gotovo sva hrvatska FD_a sa svojim plivačkim sekcijama. Prema jakosti društva su razvrstana u dvije lige. U drugoj ligi sjeveroistočne grupe natjecali su se plivači osječkog FD Sloga. Kako je plivačka sekcija iz Bjelovara otkazala, u sjeveroistočnoj grupi sastali su se plivači FD Sloga  iz Osijeka i istoimenog društva iz Vinkovaca. Prvi susret organiziran je u Vinkovcima 23. srpnja, a uzvratni u Osijeku. Nakon uspješnih nastupa plivača i plivačica FD Sloga, osječka plivačka  momčad nastupila je od 13 do 15. kolovoza 1946. u Opatiji na prvenstvu podmlatka Hrvatske, a 17. i 18.  kolovoza gostovali su u  Crikvenici u završnici prvenstva Druge hrvatske plivačke lige. Iako su osječki plivači osvojili posljednje 3. mjesto, to je bio veliki uspjeh Osječana koji su tad prvi puta u analima plivačkog sporta zastupalo grad Osijek u jednom službenom prvenstvu. Do konca godine slijedilo je još natjecanje s prvakom Istre FD Portuale iz Rijeke.

Objedinjavanjem pojedinih fiskulturnih društava nastale su 12. ožujka 1947. godine plivačke sekcije u FD Mladost i FD Proleter. Članovi FD-a Sloga, Tipograf i Slavonija mogli su slobodno odabrati u koje će FD pristupiti. FD Mladost počeo je početkom travnja iste godine postavljati plivački dok(plivalište) u Zimskoj luci. Plivačka sezona otvorena je 18. svibnja 1947. godine nastupom najboljih plivača i plivačica. Pored brojnih natjecanja organiziranih u Osijeku i izvan njega plivači FD Mladost sudjelovali su tijekom godine u natjecanju za prvenstvo Druge hrvatske lige, koje je održano u obliku kvalifikacijskih natjecanja svih pokrajinskih fiskulturnih društava.  Osječani su sudjelovali i u Druge hrvatske lige uz plivače iz Vinkovaca, Bjelovara, Samobora , Karlovca , Rijeke i ostalih primorskih gradova. Ljubitelji plivačkog sporta u Osijeku iali su priliku tijekom 1947. godine natjecati se s prvacima države, plivačima FD Mladost iz Zagreba, te s drugoplasiranim Primorcem iz Sušaka i prvakom Slovenije FD Enotnos iz Ljubljane. Ova su se društva natjecala s plivačkom reprezentacijom Slavonije, koju su činili plivači osječkog a FD Mladost i FD Dinamo iz Vinkovaca. Osječki i vinkovački plivači natjecali su se 27. srpnja iste godine u Osijeku na kvalifikacijskom natjecanju za Drugu hrvatsku plivačku ligu. Slijedila su brojna natjecanja. Na omladinskom plivačkom natjecanju za državno prvenstvo održanom od 5. do 7. rujna 1947. godine u Splitu plivači osječkih FD-a Mladost i Proleter ostvarili su zavidne rezultate. U slobodnom plivanju dječaka na 4x50 m,  osječki sastav Franjo Pepić, Stjepan Saboljčki, Gustav Martan i Vlado Firinger izborio je 4. mjesto ispred zagrebačkih, splitskih, karlovačkih i vinkovačkih momčadi. U prsnom plivanju omladinki na 100m   Vlasta Domac, članica FD Proleter,  osvojila je 3. mjesto, dok je u leđnom plivanju dječaka na 50m Pepić, član FD Mladost, osvojio 1. mjesto i naslov državnog prvaka za 1947. godinu. Osječki FD Mladost osvojio je 1. mjesto u mješovitoj štafeti dječaka u disciplini 3x50m. Naslov prvaka države osvojio je postav Pepić, Firinger i Martan u vremenu 1:55.

Osječki plivači okupljeni u jednom FD Proleter izašli su na vodu 18. lipnja 1948. godine. Da bi se postigli što bolji rezultati, za trenera je angažiran Tone Štrucelj, poznati plivač i reprezentativac. Te su godine na osječkom plivalištu, 12. i 13. srpnja odigrane prve utakmice za državni plivački kup. Natjecanje je podijeljeno u zone po tri društva. Plivači FD Proleter sudjelovali su 17. i 18. kolovoza 1948. godine u Vinkovcima na plivačkom kupu FNRJ natječući se s plivačima domaćeg FD Dinamo. Najbolji osječki natjecatelji bili su Tomislav Hudovski na 1000m slobodno i plivačica Mira Dodig, koja je 400m slobodno isplivala u manje od sedam minuta. Nakon dvodnevnog natjecanja FD Proleter pobijedio je domaći Dinamo i očekivao je na temelju postignutih rezultata plasman u završnicu najvećeg plivačkog natjecanja. Nakon završetka momčadskog i pojedinačnog prvenstva FNRJ u plivanju u Splitu za 1948. godinu, plivačka sekcija FD Proleter svrstala se među osam najboljih plivačkih društava u državi. Na natjecanju su se posebice istaknuli Vlado Renih, Franjo Pepić, Ante Petričević i Mira Dodig.

Reorganizacijom fiskulturnih društava i osnutkom SD Proleter plivačka sekcija izdvojila se i osnovala 16. siječnja 1949. godine Plivački klub Omladinac, kao samostalni klub u gradu Osijeku. Plivačku sezonu u gradu Osijeku na obnovljenom plivalištu u Zimskoj luci svečano je 26. lipnja 1949. otvorio PK omladinac, Franjo Vertag, član PK Omladinac i pionirski državni prvak u leđnom stilu, pozvan je od Plivačkog saveza Jugoslavije početkom travnja 1950. godine na savezni trening. Drugo prvenstvo Osječke oblasti u plivanju i vaterpolu održano je u Zimskoj luci 14. i 15. srpnja iste godine. U natjecanju preko 140 plivača i plivačica PK Omladinac osvojio je oblasno prvenstvo i u plivanju i u vaterpolu. U Osijeku je 4. kolovoza 1950. započelo Omladinsko prvenstvo Hrvatske na kojem je nastupilo oko 250 plivača i plivačica iz 11 hrvatskih klubova. Na momčadskom prvenstvu Hrvatske u plivanju održanom 21. kolovoza 1950. u Bjelovaru plivači i plivačice Omladinca osvojili su drugo mjesto i naslov viceprvaka Hrvatske.

Iako se od 1957. osjećala velika stagnacija plivačkog sporta u gradu, potpuno zamiranje je započelo koncem svibnja 1964. godine kada je sanitarna inspekcija u Osijeku zabranila kupanje i treniranje u Zimskoj luci.

Početkom 1970. godine nekolicina bivših plivača, članova PK Omladinac potaknula je oživljavanje plivačkog sporta u Osijeku. Osnovni cilj i temelj pokretanja sastojao se u izgradnji plivačkog bazena u gradu Osijeku. Sportsko rekreacijski centar Copacabana otvoren je početkom 1973. godine, tako je i rad PVK Omladinac započeo s radom 12. kolovoza iste godine. Plivače je trenirao Alojz Vondrak. Osječani su u narednim godinama sudjelovali na brojnim natjecanjima u sklopu Vojvođansko-slavonske lige i prvenstva Slavonije, ali bez većih uspjeha jer u Osijeku ni 80-ih godina nije postojao natkriveni bazen gdje bi se mogli odvijati zimski treninzi. Na plivačkom mitingu, koji je narednim godinama postao tradicionalan, održanom 20. srpnja 1986. godine na SRC Copacabana, plivači i plivačice PVK Omladinac osvojili su naslove prvaka u pojedinim disciplinama. U jakoj konkurenciji između stotinjak plivača s područja Slavonije posebice su se istaknuli Aleksandar Tompa, Saša Kadoić i Sanja Kadoić. Osječani su osvojili 18 naslova prvaka 17. kolovoza 1986. godine kada je u Osijeku završeno Otvoreno prvenstvo Slavonije.

Stalni problemi plivačkog i vaterpolo sporta bio je u nepostojanju natkrivenog bazena, pa je sezona trajala samo u ljeto. Bez obzira na prilike plivači i plivačice PVK Omladinac postali su prvaci na Općem prvenstvu Slavonije i Baranje održanom koncem kolovoza 1987.. 1988. i 1989. godine ostvarivani su slabi rezultati pa je rad tada predstavljao selekciju mladih plivača kako bi se radom u povoljnijim uvjetima moglo razvijati kvalitetno plivanje u klubu.